Het spreekt vanzelf dat de inktvissen, waarvan ook de
inktblaas voor dit gerecht wordt gebruikt, supervers moeten
zijn.
Trek de kop met de tentakels los van het lichaam en vang de
inkt in een kom op.
Gooi de rest van de ingewanden weg.
Verwijder ui het lichaam het stukje kraakbeen en van de kop
van de inktvis de ogen.
Giet het water en de witte wijn in een pan, voeg wat zout toe
en breng het geheel aan de kook.
Doe de inktvissen (het lichaam en het deel met de tentakels)
in het kokende vocht en laat ze op matig vuur 20 minuten
koken.
Haal de pan van het vuur.
Vermeng in een pannetje de inkt met eenzelfde hoeveelheid
water, voeg de in blokjes verdeelde boter en wat zout en peper
toe en verwarm het geheel al roerend op matig vuur, maar breng
het mengsel niet aan de kook.
Giet de aldus verkregen saus in voorverwarmde borden, leg de
stukken inktvis in de saus en leg hier en daar een plukje
kervel.
Serveer direct.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |