Borstel de paddestoelen schoon en verdeel ze in plakjes en reepjes. Pel de ui en snipper deze. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Verhit de boter en bak hierin de paddestoelen en de gesnipperde ui in 2 minuten.
Voeg de aardappelblokjes, peper, zout, nootmuskaat en tijm toe. Bak zachtjes 2 minuten.
Giet de melk erbij en kook zachtjes 8-10 min.
Klop de eidooiers los. Meng er enkele lepels van de warme soep door en schenk het mengsel onder goed roeren bij de soep zodat deze licht bindt maar niet kookt. Voeg naar wens de wijn of schenkroom bij de soep. Roer de kaas en zalmsnippers voor het serveren door de soep en warm even door. Strooi de bieslook over de soep.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |