Toprecept.nl

Home Receptenzoeker

Chocoladetaart Belle Heene

Ingrediënten

Voor springvorm met middellijn van 22-24 cm:
125 gr boter, op kamertemperatuur
125 gr suiker
125 gr zelfrijzend bakmeel
2 grote eieren
4 eetl koude (espresso)-koffie
voorts:
4 rijpe ( sappige)handperen
125 gr donkere chocolade (repen-puur)
125 gr poedersuiker
½ dl melk
100 gr boter
5-6 eetl bosvruchtenjam
5-6 druppels limoen-of citroensap
eventueel 3-4 eetl perenlikeur (Poire William of zoete (cream)
sherry

Bereiden

Klop in een kom boter en suiker tot een schuimige massa. Voeg het bakmeel toe en klop de eieren er een voor een door. Roer de koffie door het beslag.
Doe het beslag over in de reeds beboterde vorm.
Plaats de vorm iets onder het midden in de tot 180 graden.voorverwarmde oven. Bak de taart in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de vorm nadat ze uit de oven is genomen 5-10 minuten staan voordat de wand van de vorm kan worden weggenomen. Laat de taart daarna nogmaals 5-10 minuten staan en neem dan ook de bodem van de vorm weg. Laat de taart, bij voorkeur op een rooster, koud worden.
Schil intussen de peren. Snijd ze overlangs door en neem de klokhuisdelen uit de peerhelften weg.
Breek de chocolade in kleine stukjes. Leg ze samen met poedersuiker, boter en melk in een pannetje. Plaats het pannetje in een pan aarin water tegen de kook aan wordt gehouden (au bain marie). Laat de chocolade onder voordurend roeren smelten. Houd de chocoladesaus warm (ca.70 graden). Verwarm de bosbessenjam tot ca. 40 graden. Roer limoen- of citroensap er door. Snijd de taart horizontaal in drieën. Bestrijk de onderste twee plakken met de bosbessenjam. Leg de plakken hierna zoveel mogelijk in het oorspronkelijke model op elkaar. Druk de taartplakken voorzichtig op elkaar.

Presentatie: leg de taart in het midden op een ronde schaal. Schik de peerhelften er op en schenk de warme saus erover. Sprenkel eventueel eerst likeur of zoete sherry over de taart voordat de peerhelften er op worden gelegd. De taart dient onmiddellijk daarna, wanneer de saus nog warm is, te worden opgediend. Snijd de taart aan tafel in 8 of meer punten. U kunt er eventueel een bolletje vanille-roomijs bij geven.

Tip: vervang de verse peren door peerhelften uit pot of blik.

Reacties

Nog geen reacties, wees de eerste!

Laat je reactie achter
Dit vind je misschien ook lekkere recepten

Sinaasappel-boterkoek
Rijstevlaai
Grootmoeders appeltaart met kaneelijs
Cake rol gevuld met lemon-curd
Kaaspoffertjes met tuinkruiden

Toprecept

Luxe salade met gerookte zalm en garnalenspiesjes