Toprecept.nl

Home Receptenzoeker

Gevulde kalkoen

Aantal personen: 6

Ingrediënten

300 gr gedroogde abrikozen
6 dl droge witte wijn
2 dikke plakken katenspek (á 30 gr)
2 sjalotjes
3 stengels bleekselderij
125 gr boter
4 takjes peterselie
45 gr walnoten
1/2 eetlepel salie
zout, witte peper
1 kalkoen van ± 2 kg
2 eieren
3 sneetjes witbrood
3 eetlepels allesbinder
wit keukengaren
een grote naald
houten cocktailprikkers
aluminiumfolie
een grote braadpan/braadslede

Bereiden

Spoel de abrikozen onder stromend water heel goed af en laat ze in een
schaal met de wijn afgedekt ± 12 uur weken.
Snijd het katenspek in reepjes.
pel en snipper de sjalotjes.
Maak de selderij schoon, was ze en snijd ze in kleine stukjes.
Smelt in een koekenpan 25 gr boter, laat daarin al omscheppend de sjalot,
de selderij en het katenspek ± 5 minuten zachtjes bakken en
vervolgens afkoelen.
Knip in een kopje de peterselie fijn, hak de helft van de walnoten fijn
en
snijd de helft van de abrikozen in stukjes.
Doe de stukjes abrikoos, de stukjes walnoot, de salie en de peterselie in
een kom, schep er het selderijmengsel door, breng het op smaak met zout en
peper en zet het tot gebruik in de koelkast.
Bestrooi de kalkoen van buiten en in de buikholte met zout en peper.
Klop in een kommetje de eieren los en schep ze door het
selderijmengsel.
Snijd de korstjes van het brood, verkruimel het boven het selderijmengsel
en schep het mengsel goed door elkaar.
Vul de kalkoen met het selderijmengsel, maak hem dicht en bind hem op
*.
Leg hem tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Verhit in een braadpan de rest van de boter en bak hierin de kalkoen op
hoog vuur in ± 15 minuten rondom bruin.
Braad de kalkoen vervolgens op laag vuur met het deksel schuin op de pan
in ± 2 uur gaar, keer hem elke 15 minuten een kwartslag.
Leg de kalkoen uit de pan op een grote snijplank en houd hem onder
aluminiumfolie warm.
Verwarm een schaal voor.
Laat de rest van de abrikozen in een zeef boven een kom uitlekken en voeg
het abrikozenvocht aan het achtergebleven braadvet toe.
Breng het aan de kook en roer alle aanbaksels los.
Zeef de jus boven een andere pan.
Breng de jus opnieuw aan de kook en bind haar met allesbinder.
Verwijder de draad en de cocktailprikkers uit de kalkoen en leg de kalkoen
op de schaal.
Schik de abrikozen en de rest van de walnoten eromheen.
Schenk de jus in een juskom en geef die er apart bij.

* Vul de buikholte van de kalkoen niet te stijf op en naai de holte met
naald en draad dicht. Vul de ruimte aan de voorzijde van de kalkoen en
maak het vel met cocktailprikkers dicht. Steek de vleugels met
cocktailprikkers aan de romp vast. Verbind de dijen met lang keukendraad
aan de romp. Bind de uiteinden van de poten bij elkaar en bind ze, indien
mogelijk, aan het staartbeen vast.

Bron/inzender: Astrid

Reacties

Nog geen reacties, wees de eerste!

Laat je reactie achter




Dit vind je misschien ook lekkere recepten

Roergebakken haasfilet met cantharellen
Konijn
Gevulde reerug hotel Sacher
Eendenborst met sinaasappel en port
Konijnenbout in zoetzure honingsaus

Toprecept

Luxe salade met gerookte zalm en garnalenspiesjes