Toprecept.nl

Home Receptenzoeker

Fazant met Ardennerham

Aantal personen: 4

Ingrediënten

1 fazant van ± 1 kg
versgemalen peper, zout
125 gr boter
2 plakken vers spek
50 gr Ardennerham
10 jeneverbessen
3 dl wildbouillon
2 dl rode wijn
1/2 dl gin
20 gr bloem
50 gr fijne pâté
1/2 dl koffieroom

Bereiden

Verwijder het eventueel overtollige vet van de fazant en maak de vogel
van
binnen en van buiten met keukenpapier droog.
Wrijf de binnen- en de buitenkant van de fazant in met wat peper en zout
en leg in de buikholte nog een klein klontje boter.
Bedek de borst van de fazant met plakken vers spek en bind ze eventueel
met een katoenen draad op de fazant vast.
Verhit in een braadpan 75 gr boter en wacht tot het schuim begint weg te
trekken.
Leg de fazant in de pan en schroei hem snel rondom dicht.
Zet het vuur laag en leg het deksel schuin op de pan.
Voeg, als de bakboter te donker dreigt te worden, een klein klontje boter
toe.
Snijd intussen de Ardennerham in kleine stukjes, kneus de jeneverbessen
en
voeg ze aan de bakboter in de pan toe.
Braad de fazant, onder af en toe keren en goed bedruipen met de
braadboter, in ± 50 minuten verder gaar en bruin.
Zorg dat de plakken spek steeds op het borstvlees van de fazant blijven
liggen.
Kook intussen de wildbouillon met de rode wijn in tot er niet meer dan 3
dl over is.
Verwarm, zodra de fazant gaar is, de gin in een roestvrijstalen juslepel
boven een gasvlam, steek de damp aan en schenk de brandende gin over de
fazant uit.
Laat de gin rustig uitbranden (zorg dat de wasemkap uit staat).
Neem de fazant uit de pan en houd hem warm.
Verwijder het spek.
Verwijder de jeneverbessen en 2/3 deel van de bakboter.
Roer de bloem door de rest, schenk er een deel van de ingekookte bouillon
bij en
blijf roeren tot een glad gebonden massa is ontstaan.
Herhaal dit tot alle bouillon door de saus is opgenomen.
Laat de saus al roerend enkele minuten zachtjes doorkoken.
Los de pâté al roerend in de saus op en roer er van het vuur
af de room door.
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Warm de fazant eventueel nog in de saus op.
Leg de fazant in zijn geheel of in stukken op een voorverwarmde
schaal.
Schenk er een deel van de saus over en geef de rest er apart in een
voorverwarmde sauskom bij.
Serveer er desgewenst gesmoorde cantharellen of champignons bij.
Of spuit op de rand van de schaal rozetten van aardappelpuree en geef
er
broccoli of spruitjes bij.

Variatie: Neem in plaats van een fazant een parelhoen.

Bron/inzender: Astrid

Reacties

Nog geen reacties, wees de eerste!

Laat je reactie achter




Dit vind je misschien ook lekkere recepten

Fricassée van konijn met pruimen
Bruine borstjes met bier en honing
Gevulde duif
Hazenpeper 2
Parelhoenragout (4 personen)

Toprecept

Luxe salade met gerookte zalm en garnalenspiesjes