Toprecept.nl

Home Receptenzoeker

Eendenborst met bosbessensaus

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Per 2 personen:
1 hele wilde eend
1 ui
1 wortel
1 preitje
1 bleekselderijstengel
1 laurierblad
enkele gekneusde zwarte peperkorrels
1 geperst teentje knoflook
1/3 stokje kaneel
1/2 fles stevige rode wijn (+ eventueel een scheut port)
1 gesnipperd sjalotje
1 klontje koude boter
100 gr bosbessen (vers, jam of diepvries)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 250°C.
Snijd de borstfilets en de pootjes van de eend.
Leg het karkas met alle ingrediënten, behalve de wijn, de boter, de
sjalot en de bosbessen, in een braadslee en zet die, af en toe
omscheppend, 15-30 minuten in de hete oven tot alles mooi bruin is.
Blus af met de rode wijn en doe alles over in een zo groot mogelijke
pan.
Breng het geheel aan de kook, zet het vuur zodra het kookt laag en laat
het, zonder deksel, tenminste 6 uur trekken.
Laat de pootjes ± 2 uur mee trekken.
Zeef de bouillon, leg de pootjes apart.
Breng de gezeefde bouillon aan de kook en laat deze indampen tot de
gewenste sausdikte is bereikt (dit kan wel even duren, afhankelijk van de
hoeveelheid vocht en het aantal karkassen; de gelatine in de karkassen
zorgt voor de binding; =glace).
Leg de pootjes in een hete oven tot ze mooi bruin en knapperig zijn.
Bak de filets kort in wat olijfolie tot ze van binnen mooi rosé
zijn.
Zet het gesnipperde sjalotje even aan in een drupje olijfolie, voeg de
glace en de bosbessen toe en breng dit aan de kook.
Breng op smaak.
Klop er de klontjes ijskoude boter door tot de saus mooi glanst (laat niet
meer koken).
Geef per persoon 1 filet met 1 pootje en saus naar smaak.
Serveer met aardappel- of knolselderijpuree en gesmoorde groene kool met
spekjes.

Bron/inzender: Astrid

Dit vind je misschien ook lekkere recepten

Kipfilet met amandel-saffraansaus
Hazenpeper I
Wildpeper
Roergebakken haasfilet met cantharellen
Brabantse hazenpeper
Kwarteltjes met truffelpâté

Toprecept

Luxe salade met gerookte zalm en garnalenspiesjes