Toprecept.nl

Home Receptenzoeker

Mosselen I

Aantal personen: 2-

Ingrediënten

Zet de mosselen (1 zak mosselen in de schelp = 2 kg)) direct
na het kopen in handwarm water (20-25°C) met wat zout.
Maak in een grote pan een klein beetje olie warm en bak hierin
een gesnipperde ui, wat gesnipperde wortel, wat prei en wat
peterselie en selderij (of neem een pakje soepgroente).
Voeg eventueel wat in stukken gesneden knoflooktenen toe.
Laat de mossen uitlekken en spoel ze, terwijl de groente op
een zacht pitje suddert, in de gootsteen schoon. Haal ze er
één voor één uit en controleer ze
op kapotte schelpen (gooi die weg) en op openstaande schelpen
(tik er even tegen, gaat de schelp niet dicht, gooi hem dan
weg).
Doe alle goede mosselen tegelijk in de pan en zet het vuur zo
hoog mogelijk.
Voeg eventueel nog een schuitje witte wijn toe.
Leg het deksel op de pan en laat de mosselen 5 minuten
koken.
Schud de pan dan voorzichtig met het deksel erop, of roer
voorzichtig een keer (de mosselen die boven liggen, moeten
naar onderen).
Laat het geheel daarna nog 5 minuten koken; alle schelpen
zullen dan wel flink open staan.

Bereiden

Eet de mosselen zo uit de pan; zet er een schaal bij voor de
lege schelpen.
Lekker erbij is een mayonaise-yoghurtsaus met knoflook en
uitjes.
U kunt er ook andere sausjes met verschillende smaken bij
maken.
Als u mosterd en azijn door elkaar roert en daaraan wat peper
toevoegt, heeft u een lekkere dipsaus.
Serveer de mosselen met stokbrood of frieten en een salade.

Mocht u mosselen overhouden, dan kunt u de volgende dag de
resterende
exemplaren van hun schelp ontdoen en ze in een koekenpan
bakken met:
a) roomboter en een teentje knoflook voor Hollandse gebakken
mosselen of
b) olijfolie, oregano, rozemarijn en minstens 2 tenen knoflook
voor mediterrane gebakken mosselen.

Mosselpan
Een echte mosselpan heeft een 'pannetje' als deksel. Daardoor
kunt u de mosselen makkelijk omschudden. Bovendien dient de
dekselpan bij het serveren als verzamelplaats voor lege
schelpen. Heeft u geen mosselpan, maar wel een ruime kook- of
soeppan, dan kunt u deze natuurlijk prima gebruiken. De
mosselen dan omleggen met een schuimspaan en voor de lege
schelpen een andere schaal op tafel zetten!

Bron/inzender: Astrid

Reacties

Nog geen reacties, wees de eerste!

Laat je reactie achter




Dit vind je misschien ook lekkere recepten

Ovenschotel met tonijn
Romige mosselschotel
Gebakken paling in groene kruidensaus
Heilbot in sinaasappelsaus
Eierkoeken metgarnalen

Toprecept

Luxe salade met gerookte zalm en garnalenspiesjes