Toprecept.nl

Home Receptenzoeker

Grietfilets met zalmmousse en courgette-roomsaus

Aantal personen: 4

Ingrediënten

8 dungesneden grietfilets á ± 40 gr
zout
1 eiwit
1 dl droge witte wijn
2 eetlepels olijfolie

Voor de zalmmousse:
100 gr zalm
1 eidooier
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 eetlepel fijngehakte dille
zout, peper

Voor de saus:
2 courgettes
50 gr boter
1 dl visbouillon
1/4 liter slagroom
zout, peper

Bereiden



Maak eerst de zalmmousse.
Snijd de zalm in stukjes en pureer de vis in een
keukenmachine, onder toevoeging van de eidooier en de
fijngehakte kruiden.
Breng de mousse op smaak met zout en peper en bewaar hem tot
gebruik in de koelkast.
Maak nu de saus.
Was de courgettes en schil ze.
Snijd de helft van de schillen in luciferdunne reepjes en houd
die apart.
Snijd het vruchtvlees van de courgettes en de rest van de
schillen in stukjes.
Verhit 10 gr boter en fruit de fijngesneden courgettes
zachtjes 3 minuten.
Roer de massa af en toe om.
Giet de visbouillon en de slagroom erbij en breng het geheel
aan de kook.
Laat de courgettes ± 5 minuten koken en pureer ze dan
met een staafmixer of in een keukenmachine.
Wrijf de aldus verkregen saus door een fijne zeef en breng
haar op smaak met zout en peper.
Blancheer de in reepjes gesneden courgetteschillen 1-2 minuten
in licht gezouten kokend water, spoel ze direct onder de koude
kraan af en laat ze in een zeef uitlekken.
Leg de grietfilets naast elkaar op een plank, bestrooi ze met
wat zout en bestrijk ze met losgeklopt eiwit.
Leg 4 filets naast elkaar in een beboterde ovenschaal (met de
met eiwit bestreken kant naar boven).
Verdeel de zalmmousse over de filets en dek de vis af met de
rest van de filets (met de met eiwit bestreken kant naar
beneden).
Giet de witte wijn in de schaal en besprenkel de vis met
olijfolie.
Dek het geheel af met aluminiumfolie en zet de schaal ±
10 minuten in de op 150°C voorverwarmde oven.
Breng intussen de saus aan de kook en klop er, van het vuur
af, de rest van de in klontjes verdeelde boter door.
Leg de gevulde grietfilets op het midden van de voorverwarmde
borden, schep de saus eromheen en garneer het geheel met de
geblancheerde reepjes courgetteschil.

Bron/inzender: Astrid

Reacties

Nog geen reacties, wees de eerste!

Laat je reactie achter




Dit vind je misschien ook lekkere recepten

Kabeljauw en mosselen in mosterdsaus
Carpaccio van tonijn met groene asperges
Gamba'snaturel
Mosselen I
Mesclun met haring en rozendressing

Toprecept

Luxe salade met gerookte zalm en garnalenspiesjes