Spoel de mosselen in ruim koud water.
Verwijder kapotte, openstaande en (te) zware exemplaren (met
openstaande mosselen is alleen dán niets mis, als ze
zich na een tik op de schelpen alsnog sluiten).
Doe de mosselen over in een hoge kookpan.
Smelt de boter in een kleinere pan.
Schep er de uien, de bleekselderij, de worteltjes, de
peterselie en de laurier door, leg het deksel op de pan en
laat alles 3 minuten zachtjes smoren.
Voeg de wijn toe en laat nog 3 minuten koken.
Stort de inhoud van de pan dan over de mosselen en schud of
schep alles enkele malen voorzichtig om.
Breng alles aan de kook, leg het deksel op de pan en laat de
mosselen koken tot ze zich hebben geopend (± 7
minuten).
Doe de mosselen over in grote kommen of grote diepe
borden.
Schenk het in de pan achtergebleven kookvocht door een zeefje
in een pannetje en breng het aan de kook.
Roer er eerst de mosterd en daarna de allesbinder door.
Klop er vervolgens stukje voor stukje de boter door.
Neem het pannetje tijdens het kloppen van het laatste stukje
boter van het vuur, voeg naar smaak zout en/of peper toe en
roer de bieslook erdoor.
Dien de saus in eenpersoonskommetjes op.
Geef er warm en knapperig (bruin) stokbrood en een eenvoudige
groene salade bij.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |