Voor ca 25 stukjes.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Meng de amandelen met de hazelnoten en de sinaasappelschil.
Zeef de bloem, cacao, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en peper en roer dit door het notenmengsel. Zet een glas ijskoud water klaar. Verwarm de suiker met de honing en de boter op een zacht vuur in een pan met dikke bodem, tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoger en ‘kook‘ het mengsel nog 3-4 min totdat u hiervan een zacht balletje kunt vormen als u 1 tl in het glas water laat vallen (de siroop is dan 116 graden op de suikerthermometer). Schenk nu de siroop direct bij het notenmengsel en roer alles snel door elkaar.
Druk het mengsel met de vingers in een met bakpapier beklede vorm van circa 20 x 20 cm en strijk de bovenkant glad. Bak de panforte 40 min in het midden van de oven. Laat hem een half uur afkoelen, keer hem dan op een rooster en verwijder het papier aan de onderkant. Laat de panforte verder afkoelen en bestuif hem voor serveren met poedersuiker. Serveer hem in stukjes van circa 4 x 4 cm.
Variatie:
De amandelen en hazelnoten in dit recept kunt u geheel of gedeeltelijk vervangen door andere noten zoals walnoten, pistachenoten en pijnboompitten.
En in plaats van gekonfijte sinaasappelschillen kunt u ook ander gekonfijt fruit gebruiken.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |