Kook de mosselen met de wijn circa 5 min in een gesloten pan tot alle schelpen open zijn. Schud de pan regelmatig. Laat de mosselen iets afkoelen, neem ze uit de schelp en zeef het kookvocht door een fijne zeef. Schenk een deel van het kookvocht over de mosselen, dan drogen ze niet uit. Bak in een grote pan de ui en wortel 10-15 min in de olie op zacht vuur, de groenten mogen niet kleuren. Voeg tomaat, tijm, laurier, peterselie, visbouillon, wat zout en 3-4 dl water toe. Breng alles aan de kook en schep het schuim regelmatig weg. Laat de soep afgedekt circa 30 min zachtjes koken. Voeg crème fraîche, zeekraal en wat zout en peper toe en verwarm alles goed. Roer als laaste de mosselen met het kookvocht door de soep.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |