Snijd de stronk van de groene kool, verwijder de buitenste bladeren en snijd de kool in smalle repen. Snipper de schoongemaakte ui en snijd het rookspek in kleine blokjes. Fruit het spek, de geperste knoflook en de gesnipperde ui in de boter goudbruin.
Voeg het karwijzaad en de komijn daarbij. Laat het een minuut mee fruiten. Voeg de kool toe met de wijn. Bestrooi het geheel met zout en schep de kool goed om. Doe het deksel op de pan en laat de kool enkele minuten stoven. Schep het koolmengsel in een platte vuurvaste schotel. Maak de oesterzwammen schoon en leg ze als een krans op de kool. Breng het water met de melk, losgeroerd met de inhoud van het zakje groentegratin roerend aan de kook zodat een gladde saus ontstaat. Giet die over de groente en schuif de schotel in het midden van een voorverwarmde oven (175 graden).
Laat het gerecht goudbruin worden in ± 30 minuten.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |