Verhit 25 gr boter of margarine in een wijde pan met een dikke bodem en bak hierin 2 fijngesneden sjalotjes en 1 teentje fijngesneden knoflook 3-4 min. Voeg 250-300 gr arboriorijst (risottorijst) toe en blijf roeren tot alle korrels glazig zijn.
Schenk er 1 dl droge witte wijn bij en laat de wijn verdampen.
Schenk daarna in gedeelten (circa 1½ dl per keer), onder voortdurend roeren, kokende groenten of kippenbouillon (totaal 1 -1 1/4 liter) in de pan.
Blijf roeren tot al het vocht is verdampt en voeg dan pas weer nieuwe bouillon toe. Herhaal deze handelingen tot de bouillon bijna op is (houd 4 el achter). De risotto is klaar als de korrel nog een beetje beet heeft, maar wel gaar is. Dit duurt ongeveer 20 min . Neem, als de risotto klaar is, de pan van het vuur en roer er dan nog 4 el bouillon en 75 gr geraspte parmezaanse kaas door.
Breng op smaak met zout en peper.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |