Toprecept.nl

Home Receptenzoeker

Lamsbout met rode wijnsaus, tuinbonen en aardappelterrine

Aantal personen: 4

Ingrediënten

1 lamsbout
2 kg tuinbonen
100 g ontbijtspek
katenspek
7,5 dl rode wijn
2 dl rode port
2 sjalotten
1 ltr kalfsfonds
100 g boter
500 g Nicola aardappelen
1 kg Bildstar aardappelen
1 bos peterselie
bonenkruid
tijm
rozemarijn
p&z

Bereiden


  1. Zet de oven op ca 250ºC.
  2. Ontbeen de lamsbout.
  3. Bind de bout op tot een rollade.
  4. Dop de tuinbonen en blancheer deze. Spoel af met koud water en (haal het velletje eraf).
  5. Snijd het ontbijtspek zeer fijn.
    Saus
  6. Laat de rode wijn met de port, de fijngehakte sjalotjes, wat tijm en rozemarijn tot 1/4 reduceren.
  7. Zeef dit, voeg de kalfsfond toe en laat verder reduceren.
  8. Monteer met boter.
    Terrine
  9. Schil de Nicola‘s en snijd in dunne plakjes.
  10. Blancheer de plakjes tot ze soepel zijn.
  11. Laat uitlekken en afkoelen.
  12. Kook de Biltstar gaar en maak er een stevige puree van.
  13. Pureer de peterselie in de blender met weinig olijfolie en voeg aan de aardappelpuree toe.
  14. Bekleed een terrine met plakjes katenspek.
  15. Vul de terrine op met de plakjes aardappels die door de met room losgeklopte eierdooiers zijn gehaald en de puree.
    Stoom dit gaar.
  16. Stort de terrine en snijd er als het iets is afgekoeld in plakken.
  17. Bestrijk de lamsbout met olijfolie, steek er een vleestemperatuurmeter in en braad in de oven op 180 graden tot de meter 55 graden aangeeft.
  18. Haal de rollade uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat ongeveer 20 minuten nagaren.
  19. Snijd de rollade in plakken.
  20. Bak het ontbijtspek in een klontje boter, voeg de tuinboontjes eraan toe, laat het doorwarmen en meng er het bonenkruid door.

    Reacties

    mienke wilkens (11-03-2010 17:03):
    ziet er lekker uit. Ga het zaterdag proberen, room en eidooiers voor de aardappelplakjes ontbreken bij de ingredienten, ik zal wel zien hoeveel er nodig is en hoe groot de terrine moet zijn, vast bedankt voor het recept

    Fout!