Toprecept.nl

Home Receptenzoeker

Jamie Oliver‘s gebraden kip

Aantal personen: 4

Ingrediënten

1 scharrelkip van 1-1 1/2 kg
zout, versgemalen zwarte peper
3 handen vol verse kruiden (basilicum, peterselie, marjolein), alleen de
blaadjes fijngehakt
4 eetlepels olijfolie
1 doormidden gesneden citroen
4 in stukjes gescheurde laurierblaadjes
2 takjes verse rozemarijn

Bereiden

Verwarm de oven en een braadslee voor op 225°C.
Was de kip van binnen en van buiten en dep hem met keukenpapier zo droog
mogelijk.
Snijd desgewenst het vorkbeentje weg.
Wrijf de buikholte in met zout en pak dan het puntje van het vel op de
borstkant. Zorg dat het niet scheurt en trek het voorzichtig naar
boven.
Maak met uw andere hand het vel los van het borstvlees; het zit met een
stukje weefsel vast en u kunt dat laten zitten en er aan weerskanten langs
gaan, of proberen het in het midden door te snijden.
Strooi wat zout in de ruimte die u heeft gemaakt en stop er de gehakte
kruiden in.
Sprenkel er ook een klein beetje olijfolie in.
Jamie: ‘Ik vul de kip niet altijd en als ik het doe neem ik meestal
citroen, laurier en rozemarijn en dat stop ik in de buikholte.‘
Trek het vel over het borstvlees naar voren, zodat er geen ‘bloot‘ vlees
is.
Vouw de vleugelpunten naar binnen en bind de kip zo stevig mogelijk
op.
De perfect gebraden kip heeft mals borstvlees en een krokant vel en de
bouten zijn gaar als boter. Snijd dus op dit moment de bouten 4 keer in en
wrijf ze in met wat van het kruidenmengsel. Op die manier kan de hitte
direct in het vlees van de bouten doordringen, zodat ze sneller gaar
worden.
Wrijf met uw vingers een beetje olijfolie in het vel van de kip en strooi
er royaal zout en peper over.
Neem de hete braadslee uit de oven en giet er wat olie in.
Leg de kip erin met de borst naar beneden en zet de braadslee terug in de
oven.
Laat de kip 5 minuten bakken en leg hem dan op de andere borst.
Laat nog 5 min. bakken en draai de kip om.
Braad de kip 1 uur bij een temperatuur van 225°C.
Gebruik het vet dat van de kip in de braadslee druipt om de aardappelen te
bakken of laat de aardappelen tegelijk met de kip in de braadslee gaar
worden.
Het vel moet krokant zijn en de kruiden hebben het vlees hun aroma
gegeven.

Bron/inzender: Astrid

Reacties

Nog geen reacties, wees de eerste!

Laat je reactie achter




Dit vind je misschien ook lekkere recepten

Kip met kokos en witte mini-aubergine
Kipcurry
Kip met mosterd
Kalkoen, gevuld met noten en sausijsjes
Lembaran

Toprecept

Luxe salade met gerookte zalm en garnalenspiesjes