Halveer de aubergines in de lengte. Verwijder de kroontjes. Hol ze met een scherp mes uit tot 1 cm van de rand. Besprenkel ze met citroensap. Verdeel het vruchtvlees in blokjes. Pel de sjalotjes, snipper ze en fruit ze in de hete olie. Snijd de rauwe ham in miniblokjes. Voeg ze samen met het gehakt toe en bak het geheel rul. Pers de gepelde teentjes knoflook erboven. Voeg de blokjes aubergine, de oregano en de tijm toe en bak op een lage stand 15 minuten.
Schep er, van de warmte bron af, de geraspte kaas en het paneermeel door. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de vulling in de auberginehelften. Zet ze in een ovenschaal.
Kruis de tomaten in en leg ze enkele tellen in heet water. Verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verdeel deze over de auberginehelften.
Leg op elke aubergine een plak kaas. Dek de schotel af met aluminiumfolie en plaats het gerecht 15 minuten in het midden van een voorverwarmde oven van 200 graden. Verwijder de folie en laat de kaas in 5 minuten goudbruin worden.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |