Basis recept:
Leg de asperges plat op het werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje.
Begin een klein stukje onder het kopje. Schil de asperge zorgvuldig en zorg ervoor dat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Snijd aan de onderkant het harde, houtige gedeelte weg. Breng ruim water met zout aan de kook, leg de asperges erin en breng het water weer aan de kook. Neem nu de pan direct van het vuur en laat de asperges 15-20 minuten afgedekt in het water liggen.
Bereid de asperges volgens basis recept ( zie boven) en bewaar wat van het kookvocht. Pureer de basilicum met de mascarpone in de keukenmachine, voeg olijfolie, zout, peper, citroensap en 4-5 el aspergeskookvocht toe tot een mooie saus ontstaat. Verwarm de saus en serveer deze bij de asperges samen met de plakken rauwe ham.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |