Toprecept.nl

Home Receptenzoeker

Kerststol

Aantal personen:

Ingrediënten

200 gr blanke rozijnen
½ dl sinaasappellikeur
500 gr bloem, gezeefd
1-2 el geraspte citroenschil
40 gr verse gist, verbrokkeld
1½ dl lauwe melk
1 ei, losgeklopt
30 gr fijne tafelsuiker
1 tl zout
225 gr gesmolten boter of margarine
150 gr pijnboompitten of amandelen, grof gehakt
ca. 300 gr amandelspijs
1 ei
poedersuiker

Bereiden

Week de rozijnen circa 30 min in de likeur en laat ze uitlekken. Doe de bloem met de citroenschil in een kom en maak in het midden een kuiltje. Los de gist op in de melk en schenk dit mengsel in het kuiltje. Voeg het ei, suiker, zout en 175 gr gesmolten boter toe. Roer alles door elkaar en kneed het in 10-15 tot een glad, soepel deeg. Laat het deeg afgedekt circa 20 min rusten. Rol het dan uit tot een lap van 2 cm dik.
Verdeel de uitgelekte rozijnen, de pijnboompitten en dadels erover, rol het deeg op en kneed het nogmaals goed door. Vorm het deeg tot een ovale vorm en laat het afgedekt circa 30 min rijzen. Meng de amandelspijs met de eierdooier en vorm hiervan een rol. Druk een deegroller over de lengte in het deeg en rol één helft van het deeg uit tot een platte lap. Leg hierop de rol amandelspijs en vouw het uitgerolde stuk deeg over de spijs. Druk het brood dicht, vorm er een ovale stol van en leg die op de bakplaat. Laat het brood onder een doek 2-2½ uur rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het brood in het midden van een voorverwarmde oven op 180 graden in 50-60 minuten lichtbruin en gaar.
Bestrijk de warme stol met 50 gr gesmolten boter, rol hem in aluminiumfolie en laat hem afkoelen. Bestrooi de stol met poedersuiker en serveer hem, in plakken, met roomboter.

Reacties

Nog geen reacties, wees de eerste!

Laat je reactie achter




Dit vind je misschien ook lekkere recepten

Chocoladecake met pecannoten
Sinaasappel-boterkoek
S√Ľkerbole (suikerbrood)
Perzikcake met ricotta
Geglazuurde koffiebroodjes

Toprecept

Luxe salade met gerookte zalm en garnalenspiesjes